Arendsoog – Hemeltje lief…!

Arendsoog en Witte Veder, door J. en P. Nowee.

Ik zat in de 5de klas van de lagere katholieke school. De vijfde klas is wat tegenwoordig groep 7 genoemd wordt. Ik was dus een jaar of tien. De onderwijzer van de 5de klas was meneer Louwman. Een grote grove kerel, waarbij je je niet echt veilig en geliefd voelde. Ik in elk geval niet. Toch heeft deze man een heel positieve invloed op mij gehad. Hij las elke dag, tegen het einde van de lestijd voor uit Arendsoog! Vanaf het eerste boek waren Arendsoog en Witte Veder mijn grootste helden. Vooral in de eerste delen, geschreven door Johannes Nowee, kwamen nogal eens zeer religieus (katholiek) getinte passages voor. Er speelde zelfs regelmatig een priester (Pater O’Brian) een belangrijke rol in de verhalen. Ik had daar echter totaal geen moeite mee. Bij ons op school was religie ook niet onbelangrijk. Er kwam zelfs elke week een priester verhalen uit de bijbel vertellen. En ik moet zeggen, dat ik die vaak ook erg spannend vond.
Vanaf toen vroeg ik voor al mijn verjaardagen en andere cadeaugelegenheden naar delen uit de Arendsoog-reeks. Ik weet dat ik in die tijd met verzamelen gekomen ben tot en met deel 23, “De stad van de verdwenen cowboys”. Daarna ging mijn belangstelling langzamerhand toch wel andere richtingen op. Op  een gegeven moment ben ik mijn verzameling ook weer kwijtgeraakt (geruild tegen iets anders of zo). Maar inmiddels al weer heel wat jaren geleden ben ik toch opnieuw begonnen met het verzamelen. En dat is nu toch een wat uitgebreidere onderneming dan toentertijd. De meeste boeken zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn verhalen in andere boeken verschenen. En ga zo maar door.
De schrijvers van de boeken waren opeenvolgend J. Nowee en zijn zoon P. Nowee. Heel veel informatie over dit duo en hun boeken is te vinden op de Arendsoogwebsite. Heel veel activiteit is er helaas niet meer op die site, maar alle informatie is er toch nog altijd op een heel mooie manier bij elkaar te vinden.