Bowie Scott – Het geheim

De Bowie Scott-serie van Frank van Wieringen

Eind 50-er en begin 60-er jaren werden mijn oudere broer en ik op gezette tijden verrast door het bezoek van Ome Leo (In Amsterdam werd iedereen die maar enigszins bekend aan de familie was “oom” of “tante” genoemd).
Ome Leo was vertegenwoordiger van de uitgeverij N.V. De Lanteern te Utrecht.
Wanneer hij langs kwam, was dat dan ook vooral om de nieuwe uitgaven van die N.V. te tonen en liefst te slijten.
Eén van de uitgaven van de Lanteern was de Bowie Scott Serie. Een reeks in het “Wilde Westen” spelende avonturen van de politieman Bowie Scott, altijd geholpen door een jongen die hij op de één of andere manier tegenkwam. De boeken waren bedoeld voor jongens van 12 tot 16 jaar. Een soort opvolger voor de Arendsoogboeken van J. en P. Nowee dus.

Wij hadden vroeger niet alle boeken (het waren er 6). Om de boeken die wij niet hadden, hing wat mij betreft altijd een wat mysterieus sfeertje. Het deel “Het geheim van de Kanga” misten wij en ook “De vrijbuiters langs de Abajo”. Hoe geheimzinnig wil je het hebben?

Inmiddels heb ik alle boeken en… ik weet nog altijd niet wat het geheim van de Kanga was. Evenmin weet ik wat de vrijbuiters langs de Abajo uitvoerden. Ze staan nog altijd op mijn “Nog-te-lezen-lijst.

Over de schrijver, Frank van Wieringen weet ik maar bitter weinig. Frank van Wieringen was het pseudonym van Hendrikus van der Meij (1903 – 1973). Hij is begraven op de Begraafplaats Sint Odulphus parochie Sint Odulfstraat 4 1949 BE Wijk aan Zee. (Bron: https://www.online-begraafplaatsen.nl/)

Tekst op de steen:

 

Hier rust

Hendrikus van der Meij

17 – 08 – 1903       20 – 6 – 1973

Andreas Joseph van der Meij

15 – 03 – 1909        11 – 04 – 1971

En onze Nana

W.C.M van der Meij – Schuijt

06 – 08 – 1904          22 – 05 – 1994


Ook over de uitgeverij De Lanteern is mij niet veel bekend.

Mocht u iets meer weten over Frank van Wieringen of uitgeverij De Lanteern, dan hoor ik graag van u.