Havank, waarom?

Ik denk dat ik een jaar of 16 was, toen ik van mijn zwager een detectiveboekje kreeg om te lezen. Ik was bij hem en mijn zus op bezoek en ik verveelde me een beetje. Dat boekje was Lijk halfstok van Havank. In de Zwarte Beertjes pocketuitgave van Bruna. De kaft alleen al intrigeerde mij: de  typische tekenstijl van Dick Bruna, met daarin gelast zo’n echte filmische 50er-jarenfoto. Nog altijd als ik naar die kaft kijk, overkomt me datzelfde verwachtingsvolle gevoel dat ik toen die eerste keer kreeg. De stijl van schrijven, het verhaal, alles maakte, dat ik meteen aan Havank verslingerd was. In razend tempo verzamelde ik de overige deeltjes van het door Havank tussen 1935 en 1964 (het jaar dat hij overleed) bij elkaar geschreven oeuvre. Dat waren er zo’n 30. In de tijd waar ik over spreek, 1967 en later, waren de Zwarte Beertjes met de verhalen over Silvère, Manon en natuurlijk Charles C.M. Carlier alias de Schaduw en zijn Gezellen nog ruim voorhanden in de boekwinkels en stationskiosken. Nu is dat wel anders. Zelfs op rommelmarkten kom je ze maar sporadisch tegen. Maar daarover meer wanneer ik toekom aan mijn Zwarte Beertjes verzameling. Binnen die verzameling zullen ook de Havankjes die in de Zwarte Beertjes-reeks zijn uitgekomen opgenomen worden. Want, wat ik tijdens mijn verzamelwoede eind zestiger jaren niet wist, was, dat Havank’s boeken al sinds 1935 in prachtige gebonden uitgaven, voorzien van mooie stofomslagen, uitgegeven werden door de fa. Bruna. Daar kwam ik pas veel later achter. En nóg veel later begon ik die oude uitgaven ook daadwerkelijk te zoeken. Dat was en is geen gemakkelijke opgave. Het zijn, zoals gezegd oude uitgaven, de stofomslagen zijn vaak ernstig beschadigd of zelfs helemaal verdwenen. Daarbij komt: ik ben niet de enige die er naar op zoek is.
Voor meer informatie over Havank en zijn geschriften verwijs ik naar de website van de Stichting Mateor. Deze stichting bestaat uit een groep enthousiaste mensen, die er voor wil zorgen dat het werk van Havank niet in de vergetelheid raakt. En terecht. Ik raad dan ook iedereen aan die er ook zo over denkt voor een klein bedrag donateur te worden van de Stichting Mateor. Ik heb zelf heel veel baat bij mijn donateurschap.
Een andere website die ik zeer aanraad, is die van Jan Bommerson. Deze site heet Havank Gebonden en geeft een mooi overzicht over de gebonden edities en de verschillende drukken daarvan die in de loop der jaren van Havank verschenen zijn.
Een prachtige en heel informatieve site. Naast het feit dat ik veel informatie heb gevonden op de site van Jan Bommerson, heb ik ook zijn nummering op mijn verzameling gebonden Havanks toegepast.