Kuifje kaarten

In 1993 werd door Edito-Service S.A.in samenwerking met Casterman en Moulinsart deze verzameling Kuifje kaarten uitgegeven.
De bedoeling was enerzijds algemene encyclopedische informatie te verstrekken, aan de hand van illustraties uit de Kuifje boeken. Ook kon het geheel als een kennisspel gebruikt worden.
Maandelijks kreeg men een pakketje kaarten toegestuurd.
Voor zover mij bekend bestaat de verzameling uit 1800 kaarten, verdeeld over 18 categorieën:

Geneeskunde
Geografie
Geschiedenis
Heelal
Huisdieren
Kunst, sport, vrije tijd
Landvervoer
Menselijk lichaam
Meteorologie
Natuurlijke historie
Oceanen en zeeën
Planten
Religies en legenden
Samenleving
Volken van de wereld
Wetenschap en techniek
Wilde dieren
Zeevaart, luchtvaart

De kaarten worden opgeborgen in drie dezelfde dozen.
Ik heb op dit moment 978 kaarten in mijn bezit. Ik moet er dus nog een behoorlijk aantal te pakken zien te krijgen. Maar hoe, dat is een probleem. Ik kan tot nu toe nergens een compleet overzicht vinden. Niet van hoeveel kaarten er per categorie zijn. Ik zou haast denken 1800 : 18 = 100 per categorie, maar dat is slechts gissen. Ook weet ik natuurlijk niet welke onderwerpen er allemaal per categorie behandeld worden. Een aardige zoektocht dus. En met weinig aanknopingspunten.

Mocht iemand die dit leest meer informatie hebben, dan houd ik mij natuurlijk van harte aanbevolen. Ook aanbiedingen mbt deze verzameling zijn welkom.

De verzameling is op twee manieren te bekijken:
1. Vanuit de 18 pagina’s categorieën, vanuit het plaatje met daaronder het trefwoord doorklikken naar de grote afbeelding van de voor- en achterkant van het betreffende onderwerp.
2. Vanuit de alfabetische index klikken op het plaatje on naar de grote afbeelding te gaan.
(De grote afbeelding komen op de site nadat alle 18 pagina’s met categorieën er op staan)

Nog even dit:
-De verzameling dateert uit 1992 – 1994. Dat betekent dat er een aantal zaken niet meer up to date zijn. Het World Trade Centre (De Twin Towers) in New York zijn helaas van de aardbodem verdwenen. En zo zullen er meer zaken zijn die verdwenen of veranderd zijn.
– Sinds de uitgave van de kaarten hebben er spellingswijzigingen plaats gevonden (1995 en 2006). Ik heb in alle overzichten de spelling aangehouden zoals die op de kaarten gebruikt zijn.