Pim Pandoer – Jekyll & Hyde?

Van de Pim Pandoer-reeks hadden wij vroeger slechts één of twee delen thuis. Ik heb er dus niet zo’n uitgesproken herinneringen aan. Toch voldoende om nu toch te proberen wat meer van deze reeks bij elkaar te sprokkelen.

Auteur van de serie is Carel Beke (Alkmaar, 29 september 1913 – Velp, 27 december 2007).
De Pim Pandoer-serie bestaat uit 18 delen en twee losse verhalen, verschenen in Jeugdjuweel. Over Jeugdjuweel maak ik op termijn een apart menuonderdeel.
Pim Pandoer is de schuilnaam voor Fer Donkers. Die laatste is de goede kant van de twee persoonlijkheden van Pim Pandoer.

In het eerste boek is hij nog een crimineel, later stelt hij zijn vaardigheden in dienst van de bestrijding van de misdaad.

Het eerste boek, De schrik van de Imbosch verscheen in 1953. Het laatste deel, Het monster van Uttiloch verscheen in 1969.

Voor zover ik weet zijn de boeken in vier uitvoeringen verschenen:
– Gebonden in linnen kaft met papieren stofomslag (16,5 x 24,5 cm)
– Gebonden met gelamineerde kaft (16,5 x 24,5 cm). Hiervan heb ik alleen het laatste deel wel eens voorbij zien komen. Alleen voor belachelijk veel geld.
– Gebonden met gelamineerde kaft in een kleiner formaat (13,5 x 21,5 cm), jaar: 1985. Van deze uitvoering heb ik deel 1 t/m 6 in mijn bezit. De overige delen heb ik ook nooit gezien. Misschien zijn er ook niet meer van uitgegeven.
– Paperback, de Witte Raven-reeks uitgegeven door Uitgeverij Westfriesland te Hoorn